Bednářství BERTHOMIEU - ERMITAGE
Již po šest generací upevňuje rodinné bednářství BERTHOMIEU – ERMITAGE své postavení na trhu díky ovládnutí řemeslných postupů a výrobních procesů, založených na 100% vertikální integraci odvětví. Více než 1200 ha vlastní suroviny přímo v srdci francouzských dubových hájů, ideální a řízené podmínky stárnutí dřevěných prken, či léty prověřené know-how, to vše je zárukou výjimečnosti a vysoké kvality vyrobených sudů. BERTHOMIEU – ERMITAGE je hrdým partnerem a dvorním dodavatelem nejvěhlasnějších château „1er grand cru classé“ z okolí Bordeaux, jakými jsou Château Mouton Rothschild, Château Margaux, Château Haut Brion, Chateau Carbonieux v Burgundsku Château de Meursault, Maison Ropiteau, Domaine David Duban a mnohých dalších po celé Francii.
Jak již sám název napovídá, bednářství BERTHOMIEU-ERMITAGE nabízí svým klientům dvě výrobkové řady, které se liší co do původu použitého dřeva, přičemž se vždy jedná o francouzský dub, jen z různých oblastí Francie (Bertranges, Troncais, Allier, Nevers, Vosges či Centre), délkou stárnutí dřevěných prken a množstvím nabízených modelů. U obou dvou výrobkových řad lze sudy navíc personifikovat laserem či černou barvou obručí.
BERTHOMIEU–ERMITAGE vysoce dbá na kvalitu a trasabilitu svých výrobků a z toho důvodu si váží následujících certifikací a označení: HACCP, 100% PEFC, „Certifikát Francouzský dub“, „MADE IN FRANCE“, TCA/TCP, „Certifikát o délce stárnutí dřeva na volném vzduchu“,…
Berthomieu - nejprodávanější
NAŠE ZAPOJENÍ:
TRVALE UDRŽITELNÉ OBHOSPODAŘOVÁNÍ lesů
kvalita a zpětná dosledovatelnost našich výrobků
100% soběstačnost co do použité suroviny
Certifikace pefc:
100 % Francouzský dub
Zavázali jsme se k programu trvale udržitelného hospodaření v lesích
Výběr dřeva z nejlepších lesů
Sudy Berthomieu Ermitage se vyrábějí z kmenů, které prošly přísným výběrem. Každý sud je vyroben z dubů, které vyrostly ve francouzských dubových hájích: Bertranges, Troncais, Nevers, Allier, Vosges nebo Centrální Francie.
Záruka zpětné vysledovatelnosti lesa je pro výrobce sudů prvořadá. Vliv terroir lesa na dřevo je srovnatelný s vlivem terroir vinice na víno. Pro dobré technické zvládnutí produktu je nezbytné, aby výrobce znal rok od roku přesný původ dřeva.
Berthomieu Ermitage k výrobě používá pouze vlastní surovinu a může se tak plně spolehnout na naprostou pravidelnost dodávek velmi kvalitního dřeva. V případě řady Berthomieu schnou duby nejméně 24 měsíců, u Ermitage nejméně 36 měsíců.
BERTRANGES - husté a těsné zrno
Jemné třísloviny; čistota.
Bertranges je jediný celistvý les o rozloze 8 000 hektarů v regionu Nevers. Na rozdíl od ostatních lesů v Nevers se v Bertranges vyskytují převážně duby Petraea, které v příznivých podmínkách regionu rostou těsně vedle sebe a mají hustou strukturu. Bertranges má jiný terroir než zbytek oblasti Nevers. Stromy rostou pomaleji než v jiných oblastech. To dodává vínu příjemně jemné třísloviny. Hlavní charakteristikou dubů Bertranges je čistota a jemné třísloviny.
TRONCAIS - extra jemné zrno
Jemné dubové aroma; přesná struktura; silné třísloviny; prodloužené zrání v sudech.
Tronçais je symbolem atlantského dubového lesa, mýtického lesa, do kterého se vstupuje s úctou. Tento les o rozloze 10 500 hektarů je dnes proslulý nejen charakteristickými vlastnostmi svých dubů, ale také svou historií. Zejména díky zavedení přísných pravidel pro kácení a řezání se Tronçais na popud Colberta v 17. století stal nejkrásnějším dubovým lesem ve Francii.
Hluboká a bohatá hlinitá půda v oblasti Tronçais je ideální pro duby, které tvoří 93 % všech dřevin, z toho 90 % jsou přisedlé duby. Bohatství lesa Tronçais, které úzce souvisí se silným vlivem oceánského klimatu, je dáno pravidelností růstu stromů. Výborné podmínky pro pěstování umožňují dubům růst v přímé linii s malou boční expanzí, což vede k mimořádně hustému zrnu. Hlavními charakteristikami vín z dubů Tronçais jsou jeho jemné aroma a mimořádně přesná struktura.
NEVERS - jemné zrno
Lehká struktura; jemnost; svěžest.
Nevers zahrnuje skupinu lesů v okolí Nevers (v departementu Nièvre ve střední Francii), oblast mírně zvlněných kopců a bohatých, vlhkých půd. V Nevers se pěstují vysoké a rovné stromy s pravidelným zrnem. Převládajícím druhem je dub roburský (Quercus Robur). Dub z Nevers se pozná podle toho, že má hustou strukturu. Vínu dodává menší strukturu než dub z lesa Allier, ale dodává mu příjemnou jemnost. Kvalita dubu z Nevers je rovněž oceňována pro jeho schopnost zachovat přirozené napětí a svěžest vína.
ALLIER - jemné zrno
Jemnost; třísloviny a struktura; délka závěru.
Ačkoli Allier sousedí s jižní částí Nevers, jeho terroir je zcela odlišný. Zrno dubu z Allier bývá těsnější než v ostatních lesích. Respektuje ovocitost vína a zároveň mu dodává jemnost, třísloviny a strukturu. Delší zrání v sudu z dubu Allier dodá vínu dlouhou dochuť.
VOSGES - středně jemné zrno
Měkkost tříslovin, šťavnatost, tělo, svěžest.
Lesy VOSGES se rozprostírají na severovýchodním okraji Francie, v blízkosti německých hranic. Duby, které v této hornaté oblasti rostou, jsou ve srovnání s ostatními francouzskými duby vyšší a mají středně jemné zrno. Vosgeský dub má tendenci zjemňovat třísloviny, dodává vínu bohatost na patře a zároveň krásnou svěžest.
Jedinečný výrobní proces:
Bednářství Berthomieu-Ermitage používá k tvarování svých sudů jedinečnou techniku ohýbáním párou. To přináší dřevu řadu výhod:
• Intenzivní působení páry má na dřevo konečný "čisticí" účinek, který pomáhá odstranit hořké třísloviny: výzkum provedený v roce 2014 společností Laboratoire Exact prokázal, že po ošetření párou se množství elagitanninů ve dřevě snížilo o 94 %.
• Toto ošetření parou lehce rozšiřuje póry dřeva, což umožňuje závěrečnému vypalování lépe proniknout do struktury dřeva.
• Díky metodě předehřátí parou je následně možné přejít do pomalé a šetrné fáze vypalování, která respektuje a zachová původní typicitu vína.
VELKOOBJEMOVÉ SUDY
Společnost Tonnellerie Ermitage se nachází v srdci bednářské oblasti Francie, nedaleko Cognacu, a disponuje jednotkou, která se zabývá koncepcí a výrobou velkoobjemových sudů.
Tato dílna disponuje za více než třicet let svého působení dovednostmi a zkušenostmi, které jsou specifické pro výrobu těchto prestižních produktů. Od výběru vhodného dubového dřeva až po konečnou instalaci ve sklepě s individuálním přístupem ke každému projektu.
Příprava zakázky
U každé zakázky se na místě provádí kompletní a individuální analýza technické proveditelnosti. Příslušenství se určuje v závislosti na plánovaném využití nádrže vinařem. Po dokončení technické dokumenace je vypracován podrobný plán projektu a cenový odhad. Po vzájemném odsouhlasení může výroba nádrže začít.
Toustování
Po počátečních etapách sestavování nádrže (ohýbání dřeva, spojování, sestavení růžice) je toustování nejdůležitější fází výroby, spojující odbornost/dovednost bednáře s citlivostí vinaře.
Je to také mechanický prostředek umožňující ohnutí každé dýžky pomocí kombinovaného působení tepla a vody. Využitím stejné techniky jako při výrobě barikových sudů dochází po postupném dosažení správné teploty k několikahodinovému vypalování. Během této fáze výroby teplo proniká do hlouby dřeva, aby z něj uvolnilo subtilní aromata.
Nádrže
Každá nádrž je jedinečným výtvorem, kterým sklepmistr vyjadřuje svou osobnost. Ať už jsou určeny k uchovávání vína nebo alkoholu, k vinifikaci nebo zrání, uzavřené nebo otevřené, k použití ve Francii nebo v zámoří, naši bednářští mistři dokáží vyhovět potřebám všech našich klientů.
Velkoobjemové sudy
Na základě našich dlouholetých zkušeností a pověsti našich spokojených odběratelů vybíráme ty nejlepší oblasti našich lesů a z nich tu nejkvalitnější kulatinu. Velké množství dřeva na skladě je pro nás zárukou ideálního zrání suroviny a výrobní kontinuity. Koncept velkoobjemových sudů Ermitage je přizpůsoben každé poptávce, ať už se jedná o víno či alkohol.
Příslušenství
Každá nádrž je jedinečným výtvorem, kterým sklepmistr vyjadřuje svou osobnost. Tyto na míru vyráběné nádrže lze přizpůsobit veškerým individuálním požadavkům díky širokému výběru příslušenství.
Bednářství:
Od stromu až po sud, 100% integrovaný výrobní řetězec.
• Společnost Tonnellerie Berthomieu Ermitage byla založena v roce 1906 a od roku 2006 je součástí skupiny Charlois, jediné bednářské skupiny, jejíž výrobní řetězec je zcela integrovaný, od obhospodařování dubových lesů až po hotový výrobek. S více než 350 lety zkušeností v lese je síla pověsti skupiny Charlois, její důvěrná znalost dubu a její odborné znalosti vzácnou devizou.
• Společnost Berthomieu byla založena v regionu Nivernais, který je jedním z nejvyhlášenějších lesů ve Francii díky kvalitě dubového dřeva. Její síla spočívá v jedinečné metodě napařování před toustováním a ve výběru dřeva z velkých lesů.
• Nákupčí po celý rok objíždějí francouzské lesy a hledají ty nejlepší duby, které se použijí na výrobu sudů, v nichž zrají kvalitní vína a lihoviny. Pečlivě vyhodnocují duby jeden po druhém, které byly vybrány podle přísného plánu hospodaření, jehož cílem je zajistit udržitelnost, obnovu lesa s ohledem na biologickou rozmanitost a ochranu přírody.
Specialista pro tento produkt
Sud si můžete sestavit přesně na míru vínu, které chcete vytvořit. Zavolejte mi a pobavíme se o odrůdě, co chcete vínu dodat a kam ho chcete posunout. Vybereme spolu především druh dřeva z konkrétního lesa, které bude pro výsledek nejlepší. Dále pak intenzitu vypálení sudu. Vaše logo je již samozřejmostí.